Suomalaisten D-vitamiinitilanne korjaantumassa
Raulio, Susanna; Hyvärinen, Heini; Virtanen, Suvi M. (2015)
Raulio, Susanna
Hyvärinen, Heini
Virtanen, Suvi M.
2015
Suomen lääkärilehti : 20
Tiivistelmä
Vuodesta 2010 alkaen on elintarvikkeisiin lisätyn D-vitamiinin määrä kaksinkertaistettu, ja se on tehonnut: saanti on nykyään pääasiassa riittävää.
Ravinnon tärkeimmät D-vitamiinin lähteet ovat vitaminoidut maitovalmisteet ja kala sekä vitaminoidut rasvalevitteet.
D-vitamiinivalmisteita suositellaan lapsille, nuorille ja iäkkäille sekä naisille raskauden ja imetyksen aikana.
Työikäiset eivät tarvitse D-vitamiinilisää, jos syövät kalaa ainakin kahdesti viikossa ja/tai käyttävät vitaminoituja maitovalmisteita ja/tai vitaminoituja rasvalevitteitä.
D-vitamiinin riittävän ja turvallisen saannin väli on pieni, eikä saantisuosituksia ole syytä ylittää.
Ravinnon tärkeimmät D-vitamiinin lähteet ovat vitaminoidut maitovalmisteet ja kala sekä vitaminoidut rasvalevitteet.
D-vitamiinivalmisteita suositellaan lapsille, nuorille ja iäkkäille sekä naisille raskauden ja imetyksen aikana.
Työikäiset eivät tarvitse D-vitamiinilisää, jos syövät kalaa ainakin kahdesti viikossa ja/tai käyttävät vitaminoituja maitovalmisteita ja/tai vitaminoituja rasvalevitteitä.
D-vitamiinin riittävän ja turvallisen saannin väli on pieni, eikä saantisuosituksia ole syytä ylittää.
Kokoelmat
- Artikkelit [16222]