Varhainen ravitsemus vaikuttaa tyypin 1 diabeteksen kehittymiseen
Niinistö, Sari; Hakola, Leena; Miettinen, Maija; Virtanen, Suvi (2018)
Niinistö, Sari
Hakola, Leena
Miettinen, Maija
Virtanen, Suvi
2018
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Duodecim : 16
Tiivistelmä
Tyypin 1 diabeteksen kehittymiseen vaikuttavat perimä ja ympäristö, mukaan lukien ravitsemus. Tyypin 1 diabetes on immuunivälitteinen sairaus, johon todennäköisesti sisältyy ryhmä eri tavalla ja eri syistä kehittyviä tautimuotoja. Varhainen ravitsemus saattaa vaikuttaa suoliston mikrobiston ja immuunivasteiden välisen vuorovaikutuksen kehittymiseen, ja mahdollisesti siten tyypin 1 diabeteksen riskiin. Ravintotekijöistä lapsen suurempi lehmänmaidon kulutus on yhdistetty johdonmukaisimmin sairauden riskiä lisääväksi tekijäksi. Toisaalta kalasta saatavat omega-3-rasvahapot (EPA, DPA ja DHA), etenkin imeväisiässä, saattavat vähentää taudin esiasteen riskiä. Äidinmaito saattaa suojata taudin kehittymiseltä, ja myös lisäruokien aloitusikä voi vaikuttaa sairauden kehittymiseen. D-vitamiinin suhteen näyttö on hajanaista, mitä saattaa selittää se, että D-vitamiinin aineenvaihduntaan liittyvät perintötekijät vaikuttavat suojayhteyden voimakkuuteen. Nykyisen tutkimusnäytön perusteella ei ole riittävästi perusteita antaa tyypin 1 diabeteksen ehkäisyyn tähtääviä ravitsemussuosituksia.
Kokoelmat
- Artikkelit [16088]