Lapsuusiän vegaaniruokavalion pitkäaikaisvaikutuksia ei tunneta
Erkkola, Maijaliisa; Korkalo, Liisa; Freese, Riitta; Kuusipalo, Heli; Virtanen, Suvi (2018)
Erkkola, Maijaliisa
Korkalo, Liisa
Freese, Riitta
Kuusipalo, Heli
Virtanen, Suvi
2018
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Duodecim : 13
Tiivistelmä
Kasvispainotteisella ruokavaliolla on lukuisia myönteisiä vaikutuksia ympäristöön ja terveyteen. Lapsuusajan vegaaniruokavalio on Suomessa toistaiseksi harvinainen, mutta ruokavalio yleistyy täysi-ikää lähestyttäessä. Ideologiset syyt ovat terveysvaikutuksia yleisempiä motiiveja ruokavalion valinnalle. Vegaaniruokavalion kriittiset ravintoaineet pohjaavat eläinperäisten tuotteiden poisjättämiseen ruokavaliosta. Vegaaniruoka sisältää vain marginaalisesti pitkäketjuisia n-3-sarjan rasvahappoja ja B12-vitamiinia sekä sekaruokaa vähemmän riboflaviinia, A- ja D-vitamiinia, kalsiumia, rautaa, sinkkiä ja jodia. Monipuolisesti koostetun, täydennettyjä elintarvikkeita sisältävän ja ravintolisillä täydennetyn vegaaniruokavalion ravintosisältö on mahdollista saada vastaamaan lapsen laskennallista ravinnontarvetta. Tieteellinen näyttö vegaaniruokavaliota noudattavien lasten ravitsemuksesta on kuitenkin niukkaa, ja pitkäaikaiset seurantatutkimukset vegaaniruokavalion vaikutuksista lasten ravitsemustilaan, kasvuun ja terveyteen puuttuvat. Nykynäytöllä päätelmiä lasten vegaaniruokavalion hyödyllisistä tai haitallisista vaikutuksista ei voida tehdä.
Kokoelmat
- Artikkelit [16222]