Ydinenergian käytön turvallisuusvalvonta : Vuosiraportti 2015
Kainulainen, Erja (2016-03-29)
Kainulainen, Erja
Säteilyturvakeskus
29.03.2016
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-309-313-3
STUK-B : 201
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-309-313-3
STUK-B : 201
Kuvaus
1. painos
Tiivistelmä
Johdon katsaus
Suomen ydinvoimalaitokset kävivät turvallisesti eivätkä vuoden 2015 aikana aiheuttaneet vaaraa laitosten ympäristölle tai niiden työntekijöille. Työntekijöiden yhteenlasketut säteilyannokset olivat jälleen historiallisen alhaisia ja radioaktiivisten aineiden päästöt ympäristöön erittäin pieniä. Alhaisiin työntekijöiden säteilyannoksiin vaikuttivat vuosihuoltojen lyhyys sekä laitoksilla tehdyt parannukset.
Fortum Power and Heat Oy (Fortum) toimitti vuoden 2015 aikana STUKille yhteensä 13 käyttötapahtumaraporttia. Näistä tapahtumista ei aiheutunut vaaraa ydin- tai säteilyturvallisuudelle. Vuosihuollon aikana STUK toteutti tarkastusohjelman mukaisen vuosihuoltoon kohdistuvan tarkastuksen. Tarkastuksessa STUK seurasi erityisesti primääripiirin pääkiertopumppujen korjaustöitä. Pumppuja ja niiden varaosien kulumista käsitellään osana ikääntymisen hallinnan tarkastusta vuonna 2016. STUK valvoi vuoden 2015 aikana organisaation toimintaa tarkastamalla Fortumin johtamiseen, osaamiseen, resursseihin ja hankintaan liittyviä prosesseja. Fortumin johtamisjärjestelmän uudistamisprojekti on edennyt suunnitelman mukaisesti.
Teollisuuden Voima Oyj (TVO) toimitti vuoden 2015 aikana STUKille 18 käyttötapahtumaraporttia. Näistä tapahtumista ei aiheutunut vaaraa ydin- tai säteilyturvallisuudelle. Vuosihuollon aikana STUK toteutti tarkastusohjelman mukaisen vuosihuoltoon kohdistuvan tarkastuksen. Vuosihuoltovalvonnan erityiskohteena olivat syöttövesilinjojen sekoituskohtien vaihtotyöt, jotka toteutettiin vuosihuollossa 2014 havaittujen säröjen johdosta. TVO otti vuonna 2015 käyttöön uuden organisaatio- ja toimintamallin. STUK tarkasti muutoksen perusteella tehdyt asiakirjapäivitykset ja turvallisuusarviot. Uusi toimintamalli vaatii vielä työtä käytäntöön vakiinnuttamiseksi, ja STUK seuraa muutosta osana valvontatyötään.
Niin Olkiluodossa kuin Loviisassa jatkettiin turvallisuuden parantamiseksi tarvittavia muutoksia. Loviisan laitokselle on asennettu vuosina 2014–2015 Fukushiman onnettomuuden johdosta neljä ilmajäähdytteistä lämmönsiirrintä, joilla turvataan reaktoreissa ja polttoainealtaissa sijaitsevan polttoaineen jäähdytys tilanteissa, joissa lämmönsiirto mereen on menetetty. Lisäksi eräille turvallisuuden kannalta merkittäville järjestelmille on tehty erillisiä tulvasuojauksia ja näitä töitä jatkettiin vuonna 2015. STUK jatkoi Loviisan automaatiouudistuksen aineistojen tarkastamista sekä valvoi vuosihuollossa 2015 tehtyjä esiasennuksia. Ensimmäisen vaiheen asennukset on suunniteltu tehtävän vuosihuollossa 2016 ja automaatiouudistuksen valmistuvan vuonna 2018.
Fukushiman onnettomuuden johdosta Olkiluodossa parannetaan muun muassa reaktorin jäähdytykseen käytettäviä järjestelmiä sekä lisätään kokonaan uusia järjestelmiä veden pumppaamiseksi reaktoriin täydellisessä vaihtosähkön menetystilanteessa. Vuonna 2015 STUK hyväksyi näihin liittyviä suunnitelmia. Olkiluodossa on käynnissä myös hankkeet pääkiertopumppujen sekä varavoimadieselgeneraattoreiden uudistamiseksi. STUK jatkoi vuonna 2015 pääkiertopumppuihin liittyvien aineistojen tarkastamista ja valmistuksen valvontaa. TVO suunnittelee ottavansa uudet pääkiertopumput käyttöön vuosien 2016–2018 aikana.
STUK arvioi vuoden 2015 aikana, miten Loviisan ja Olkiluodon käyvät ydinlaitokset täyttävät uusitun ydinturvallisuusohjeiston (YVL-ohjeet) vaatimukset, ja teki päätökset siitä, miten vaatimuksia sovelletaan ja miltä osin turvallisuutta täytyy edelleen parantaa. Merkittäviä teknisiä muutostarpeita ei näiden täytäntöönpanopäätösten yhteydessä tullut esille, sillä vaadituista uusista asioista oleellisimmat on jo toteutettu tai meneillään Fukushiman onnettomuuden jälkeen tehtyjen turvallisuusarviointien perusteella. STUKin päätösten mukaisesti Fortumin ja TVO:n täytyy kuitenkin lähivuosien aikana laajentaa onnettomuusanalyysien kattavuutta, parantaa laitosten ikääntymisen hallinnan menettelyjä sekä kehittää laitosdokumentaatiota, mikä edesauttaa muutossuunnittelun parempaa jäljitettävyyttä.
Olkiluoto 3 -projektissa suunnittelu-, asennus ja rakennustyöt ovat loppusuoralla ja projekti on vähitellen siirtymässä käyttöönottovaiheeseen. Vuoden 2015 aikana STUK kohdisti valvontaansa etenkin suunnittelun loppuunsaattamiseen ja analysointiin, työmaaaktiviteettien uudelleen käynnistämiseen, TVO:n organisaatiomuutoksen vaikutuksiin sekä koekäyttöön ja käyttöön valmistautumiseen. STUK hyväksyi vuonna 2015 laitoksen automaatiojärjestelmien suunnittelun ja teki valvontakäyntejä automaation testauskentälle Saksassa. Laitospaikalla keskeytyksissä olleet asennustyöt käynnistyivät uudelleen kesän aikana. STUK kiinnitti erityistä huomiota hyvien työmaakäytäntöjen jatkuvuuteen tauon jälkeen. TVO:n organisaatiomuutoksen johdosta STUKin tarkastuksissa käsiteltiin mm. roolien ja vastuiden selkeyttä sekä Olkiluoto 3 projektin käytössä olevien resurssien riittävyyttä. Näissä ei havaittu merkittäviä puutteita. STUK käsitteli vuonna 2015 järjestelmien koekäyttösuunnitelmia. Reaktorilaitoksen järjestelmien koekäyttö on suunniteltu aloitettavaksi kevään 2016 aikana.
Fennovoima jätti 30.6.2015 työ- ja elinkeinoministeriöön (TEM) rakentamislupahakemuksen koskien uutta ydinvoimalaitosta. Samalla Fennovoima toimitti STUKille tarkastettavaksi mm. laitospaikkaa koskevia asiakirjoja sekä ydinenergia-asetuksen edellyttämiä erillisselvityksiä. Fennovoima tulee täydentämään rakentamislupahakemustaan vaiheittain luvitussuunnitelmansa mukaisesti vuosina 2015–2017. STUK seurasi Fennovoiman johtamisjärjestelmän ja laadunhallinnan kehittämistä sekä arvioi yhtiön organisatorista valmiutta aloittaa ydinvoimalaitoksen rakentaminen. Toimijoiden johtamisjärjestelmien käsittelyn lisäksi STUK tekee organisaatioihin tarkastuksia varmistuakseen organisaatioiden vaatimustenmukaisesta toiminnasta käytännössä. STUK aloitti syyskuussa 2015 rakentamisluvan käsittelyyn liittyvän tarkastusohjelman tarkastukset ja vuonna 2015 tehtiin yhteensä 6 tarkastusta. STUKin asiantuntijat osallistuivat myös Fennovoiman järjestämiin laitostoimittajan ja sen alihankkijoiden toimittaja-arviointeihin tarkkailijoina.
Ydinjätteiden ja käytetyn ydinpolttoaineen käsittely, varastointi ja voimalaitosjätteen loppusijoitus toteutettiin turvallisesti eikä Loviisan tai Olkiluodon ydinvoimalaitoksilla havaittu turvallisuutta vaarantavia tapahtumia. Voimalaitosjätteitä kertyi edelleen toiminnan hyvän suunnittelun ansiosta selvästi vähemmän kuin ydinvoimalaitoksilla yleensä. Fortum sai ratkaistua Loviisan matala- ja keskiaktiivisen nestemäisen jätteen kiinteytyslaitoksen betonipakkausten halkeamisen syyt ja laitoksen käyttöönotto eteni vuonna 2015 suunnitellusti. Betonipakkaukset loppusijoitetaan voimalaitosalueen jäteluolaan. Fortum selvitti vuoden 2014 lopulla kiinteytetyn jätteen loppusijoitustilan betonikaukalon ulkopinnassa havaittujen lohkeamien syytä ja korjaustapaa. Betonikaukalo on korjattava hyväksytysti ennen kuin kiinteytetyn jätteen loppusijoitus voidaan aloittaa.
Vuonna 2009 aloitettu Olkiluodon käytetyn polttoaineen varaston laajennus saatiin päätökseen vuonna 2015, kun STUK laati laajennuksen käyttöönotosta turvallisuusarvion ja hyväksyi TVO:n hakemuksen käytetyn polttoaineen varaston kapasiteetin korottamiseksi. Laajennuksen yhteydessä varaston rakenteita on muutettu vastaamaan uusia turvallisuusvaatimuksia esimerkiksi lentokonetörmäyksen kestävyyden osalta.
VTT:n FiR 1 -tutkimusreaktorin käyttölupa on voimassa vuoden 2023 loppuun asti. VTT päätti kuitenkin taloudellisista syistä lopettaa reaktorin toiminnan aiemmin ja poistaa sen käytöstä. VTT lopetti tutkimusreaktorin käytön kesäkuussa 2015 ja teki vuoden loppuun mennessä toimenpiteet reaktorin pitämiseksi pysyvässä sammutustilassa. Vuoden 2015 aikana STUK jatkoi reaktorin käyttöturvallisuuden valvontaa vastaavasti kuin aiemminkin. Tämän lisäksi STUK kävi VTT kanssa läpi käytöstäpoistolle ja viranomaisvalvonnalle asetetut vaatimukset. Koska kyseessä on ensimmäinen ydinlaitoksen käytöstäpoistohanke Suomessa, niin vaatimusten ja turvallisuusasioiden käsittely jo ennen lupahakemuksen jättämistä on tärkeää sujuvan viranomaisvalvonnan edesauttamiseksi.
STUK teki VTT:n FiR 1 -tutkimusreaktorille täytäntöönpanopäätökset 14 YVL-ohjeesta. Muiden ohjeiden osalta VTT soveltaa vanhoissa YVL-ohjeissa esitettyjä vaatimuksia soveltuvin osin niin kauan, kun FiR 1 -reaktori on pysyvässä sammutustilassa sekä käytöstä poiston aikana. Täytäntöönpanopäätösten merkittävimmät vaatimukset ja vaikutukset FiR 1 -reaktorille koskivat johtamisjärjestelmän kehittämistä sekä työntekijöiden säteilysuojelun kehittämistä käytöstäpoistoa varten.
STUK viimeisteli ja toimitti TEM:lle lausunnon ja turvallisuusarvion Posivan kapselointi- ja loppusijoituslaitoksen rakentamislupahakemuksesta vuoden 2015 alussa. STUKin johtopäätös oli, että kapselointi- ja loppusijoituslaitos voidaan rakentaa turvallisiksi. Tarkastuksen tuloksena STUK valmisteli myös hyväksyvät päätökset ydinenergia-asetuksen 35 §:ssä edellytetyistä asiakirjoista. Näissä päätöksissä STUK asetti Posivalle useita vaatimuksia liittyen rakentamisvaiheeseen ja käyttölupahakemuksen valmisteluun. STUKin työ keskittyi lausunnon jälkeen kapselointi- ja loppusijoituslaitoksen rakentamisvaiheen valvonnan suunnitteluun ja esitettyjen vaatimusten läpikäyntiin Posivan kanssa. Tällä työllä on pyritty varmistamaan, että Posivan suunnitelmien perusteella tekemä työ on riittävää vaatimusten täyttämiseen.
Posivan saatua valtioneuvostolta rakentamisluvan 12.11.2015 STUKin valvonta on kohdistunut kapselointi- ja loppusijoituslaitoksen rakentamisvaiheen valvontaan. Rakentamisvaiheen valvonta kohdistuu ydinjätelaitoksen ja sen turvallisuusluokiteltujen järjestelmien, rakenteiden ja laitteiden suunnitteluun, valmistukseen, rakentamiseen ja asentamiseen. Vaihe kattaa myös ydinjätelaitoksen käyttöönottovaiheen, jolloin STUK valvoo Posivan toimintaa, tarkastaa koekäytön suunnitelmia ja tuloksia sekä tekee käyttöönottotarkastuksia. Käytännössä vuoden 2015 aikana rakentaminen keskittyi maanalaisen tutkimustilan (Onkalo) osana toteuttavien tilojen laajentamiseen. STUK valvoi rakentamista ja Onkalossa tehtäviä tutkimuksia tarvittavassa laajuudessa.
Posivan tavoitteena on ollut kehittää johtamisjärjestelmää ja toimintaansa yhdenmukaiseksi TVO:n kanssa sekä tehostaa yhteisten resurssien ja osaamisen käyttöä. STUK kohdisti valvontaansa siihen, että toimintojen integroinnissa ja yhteensovittamisessa huomioidaan Posivan ydinlaitosten turvallisuuden takaamiseksi tarvittavat resurssit ja toiminnot. Valvontaa tehdään muun muassa osana rakentamisen tarkastusohjelmaa, jonka STUK käynnisti Posivan saatua rakentamisluvan. Ohjelman tarkastuksilla arvioidaan Posivan johtamisjärjestelmän toimivuutta, menettelyjen riittävyyttä ja asianmukaisuutta suunnittelun, valmistuksen, rakentamisen ja asennustoimien ohjaamiseksi sekä turvallisuusvaatimusten huomioimiseksi eri vaiheissa.
Ydinmateriaalivalvonta toteutettiin Suomessa kansainvälisten sopimusvelvoitteiden mukaisesti. Ydinmateriaalivalvonnalla varmistutaan siitä, että ydinaineet ja muut ydinalan tuotteet pysyvät rauhanomaisessa, lupien ja ilmoitusten mukaisessa käytössä ja että ydinlaitoksia ja alan tekniikkaa käytetään vain rauhanomaisiin tarkoituksiin. STUK ylläpitää kansallista valvontajärjestelmää, jonka tehtävänä on huolehtia ydinaseiden leviämisen estämiseksi tarpeellisesta ydinenergian käytön valvonnasta. STUK käsitteli ydinmateriaaleja koskevat raportit ja ilmoitukset sekä teki yhdessä kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) ja Euroopan komission kanssa ydinmateriaalitarkastuksia. Niiden perusteella voitiin todeta, että ydinenergian käyttö on ilmoitusten mukaista eikä ilmoittamatonta toimintaa ole.
Perustuen ydinenergialain 1.1.2016 voimaan tulleeseen muutokseen STUKin määräyksenantovaltuuksista STUKissa valmisteltiin vuoden 2015 aikana viisi määräystä, joista neljä korvasi aiemmat valtioneuvoston asetukset ydinvoimalaitosten turvallisuudesta, ydinvoimalaitoksen valmiusjärjestelyistä, ydinenergian käytön turvajärjestelyistä ja ydinjätteiden loppusijoituksesta. Uraanin ja toriumin tuottamiseksi harjoitettavaa kaivos- ja malminrikastustoimintaa koskeva määräys on kokonaan uusi. Tiettyjä asetuksissa olleita säännöksiä, joita ei voitu antaa STUKin määräyksissä, siirrettiin ydinenergia-asetuksella annettaviksi.
Suomen ydinvoimalaitokset kävivät turvallisesti eivätkä vuoden 2015 aikana aiheuttaneet vaaraa laitosten ympäristölle tai niiden työntekijöille. Työntekijöiden yhteenlasketut säteilyannokset olivat jälleen historiallisen alhaisia ja radioaktiivisten aineiden päästöt ympäristöön erittäin pieniä. Alhaisiin työntekijöiden säteilyannoksiin vaikuttivat vuosihuoltojen lyhyys sekä laitoksilla tehdyt parannukset.
Fortum Power and Heat Oy (Fortum) toimitti vuoden 2015 aikana STUKille yhteensä 13 käyttötapahtumaraporttia. Näistä tapahtumista ei aiheutunut vaaraa ydin- tai säteilyturvallisuudelle. Vuosihuollon aikana STUK toteutti tarkastusohjelman mukaisen vuosihuoltoon kohdistuvan tarkastuksen. Tarkastuksessa STUK seurasi erityisesti primääripiirin pääkiertopumppujen korjaustöitä. Pumppuja ja niiden varaosien kulumista käsitellään osana ikääntymisen hallinnan tarkastusta vuonna 2016. STUK valvoi vuoden 2015 aikana organisaation toimintaa tarkastamalla Fortumin johtamiseen, osaamiseen, resursseihin ja hankintaan liittyviä prosesseja. Fortumin johtamisjärjestelmän uudistamisprojekti on edennyt suunnitelman mukaisesti.
Teollisuuden Voima Oyj (TVO) toimitti vuoden 2015 aikana STUKille 18 käyttötapahtumaraporttia. Näistä tapahtumista ei aiheutunut vaaraa ydin- tai säteilyturvallisuudelle. Vuosihuollon aikana STUK toteutti tarkastusohjelman mukaisen vuosihuoltoon kohdistuvan tarkastuksen. Vuosihuoltovalvonnan erityiskohteena olivat syöttövesilinjojen sekoituskohtien vaihtotyöt, jotka toteutettiin vuosihuollossa 2014 havaittujen säröjen johdosta. TVO otti vuonna 2015 käyttöön uuden organisaatio- ja toimintamallin. STUK tarkasti muutoksen perusteella tehdyt asiakirjapäivitykset ja turvallisuusarviot. Uusi toimintamalli vaatii vielä työtä käytäntöön vakiinnuttamiseksi, ja STUK seuraa muutosta osana valvontatyötään.
Niin Olkiluodossa kuin Loviisassa jatkettiin turvallisuuden parantamiseksi tarvittavia muutoksia. Loviisan laitokselle on asennettu vuosina 2014–2015 Fukushiman onnettomuuden johdosta neljä ilmajäähdytteistä lämmönsiirrintä, joilla turvataan reaktoreissa ja polttoainealtaissa sijaitsevan polttoaineen jäähdytys tilanteissa, joissa lämmönsiirto mereen on menetetty. Lisäksi eräille turvallisuuden kannalta merkittäville järjestelmille on tehty erillisiä tulvasuojauksia ja näitä töitä jatkettiin vuonna 2015. STUK jatkoi Loviisan automaatiouudistuksen aineistojen tarkastamista sekä valvoi vuosihuollossa 2015 tehtyjä esiasennuksia. Ensimmäisen vaiheen asennukset on suunniteltu tehtävän vuosihuollossa 2016 ja automaatiouudistuksen valmistuvan vuonna 2018.
Fukushiman onnettomuuden johdosta Olkiluodossa parannetaan muun muassa reaktorin jäähdytykseen käytettäviä järjestelmiä sekä lisätään kokonaan uusia järjestelmiä veden pumppaamiseksi reaktoriin täydellisessä vaihtosähkön menetystilanteessa. Vuonna 2015 STUK hyväksyi näihin liittyviä suunnitelmia. Olkiluodossa on käynnissä myös hankkeet pääkiertopumppujen sekä varavoimadieselgeneraattoreiden uudistamiseksi. STUK jatkoi vuonna 2015 pääkiertopumppuihin liittyvien aineistojen tarkastamista ja valmistuksen valvontaa. TVO suunnittelee ottavansa uudet pääkiertopumput käyttöön vuosien 2016–2018 aikana.
STUK arvioi vuoden 2015 aikana, miten Loviisan ja Olkiluodon käyvät ydinlaitokset täyttävät uusitun ydinturvallisuusohjeiston (YVL-ohjeet) vaatimukset, ja teki päätökset siitä, miten vaatimuksia sovelletaan ja miltä osin turvallisuutta täytyy edelleen parantaa. Merkittäviä teknisiä muutostarpeita ei näiden täytäntöönpanopäätösten yhteydessä tullut esille, sillä vaadituista uusista asioista oleellisimmat on jo toteutettu tai meneillään Fukushiman onnettomuuden jälkeen tehtyjen turvallisuusarviointien perusteella. STUKin päätösten mukaisesti Fortumin ja TVO:n täytyy kuitenkin lähivuosien aikana laajentaa onnettomuusanalyysien kattavuutta, parantaa laitosten ikääntymisen hallinnan menettelyjä sekä kehittää laitosdokumentaatiota, mikä edesauttaa muutossuunnittelun parempaa jäljitettävyyttä.
Olkiluoto 3 -projektissa suunnittelu-, asennus ja rakennustyöt ovat loppusuoralla ja projekti on vähitellen siirtymässä käyttöönottovaiheeseen. Vuoden 2015 aikana STUK kohdisti valvontaansa etenkin suunnittelun loppuunsaattamiseen ja analysointiin, työmaaaktiviteettien uudelleen käynnistämiseen, TVO:n organisaatiomuutoksen vaikutuksiin sekä koekäyttöön ja käyttöön valmistautumiseen. STUK hyväksyi vuonna 2015 laitoksen automaatiojärjestelmien suunnittelun ja teki valvontakäyntejä automaation testauskentälle Saksassa. Laitospaikalla keskeytyksissä olleet asennustyöt käynnistyivät uudelleen kesän aikana. STUK kiinnitti erityistä huomiota hyvien työmaakäytäntöjen jatkuvuuteen tauon jälkeen. TVO:n organisaatiomuutoksen johdosta STUKin tarkastuksissa käsiteltiin mm. roolien ja vastuiden selkeyttä sekä Olkiluoto 3 projektin käytössä olevien resurssien riittävyyttä. Näissä ei havaittu merkittäviä puutteita. STUK käsitteli vuonna 2015 järjestelmien koekäyttösuunnitelmia. Reaktorilaitoksen järjestelmien koekäyttö on suunniteltu aloitettavaksi kevään 2016 aikana.
Fennovoima jätti 30.6.2015 työ- ja elinkeinoministeriöön (TEM) rakentamislupahakemuksen koskien uutta ydinvoimalaitosta. Samalla Fennovoima toimitti STUKille tarkastettavaksi mm. laitospaikkaa koskevia asiakirjoja sekä ydinenergia-asetuksen edellyttämiä erillisselvityksiä. Fennovoima tulee täydentämään rakentamislupahakemustaan vaiheittain luvitussuunnitelmansa mukaisesti vuosina 2015–2017. STUK seurasi Fennovoiman johtamisjärjestelmän ja laadunhallinnan kehittämistä sekä arvioi yhtiön organisatorista valmiutta aloittaa ydinvoimalaitoksen rakentaminen. Toimijoiden johtamisjärjestelmien käsittelyn lisäksi STUK tekee organisaatioihin tarkastuksia varmistuakseen organisaatioiden vaatimustenmukaisesta toiminnasta käytännössä. STUK aloitti syyskuussa 2015 rakentamisluvan käsittelyyn liittyvän tarkastusohjelman tarkastukset ja vuonna 2015 tehtiin yhteensä 6 tarkastusta. STUKin asiantuntijat osallistuivat myös Fennovoiman järjestämiin laitostoimittajan ja sen alihankkijoiden toimittaja-arviointeihin tarkkailijoina.
Ydinjätteiden ja käytetyn ydinpolttoaineen käsittely, varastointi ja voimalaitosjätteen loppusijoitus toteutettiin turvallisesti eikä Loviisan tai Olkiluodon ydinvoimalaitoksilla havaittu turvallisuutta vaarantavia tapahtumia. Voimalaitosjätteitä kertyi edelleen toiminnan hyvän suunnittelun ansiosta selvästi vähemmän kuin ydinvoimalaitoksilla yleensä. Fortum sai ratkaistua Loviisan matala- ja keskiaktiivisen nestemäisen jätteen kiinteytyslaitoksen betonipakkausten halkeamisen syyt ja laitoksen käyttöönotto eteni vuonna 2015 suunnitellusti. Betonipakkaukset loppusijoitetaan voimalaitosalueen jäteluolaan. Fortum selvitti vuoden 2014 lopulla kiinteytetyn jätteen loppusijoitustilan betonikaukalon ulkopinnassa havaittujen lohkeamien syytä ja korjaustapaa. Betonikaukalo on korjattava hyväksytysti ennen kuin kiinteytetyn jätteen loppusijoitus voidaan aloittaa.
Vuonna 2009 aloitettu Olkiluodon käytetyn polttoaineen varaston laajennus saatiin päätökseen vuonna 2015, kun STUK laati laajennuksen käyttöönotosta turvallisuusarvion ja hyväksyi TVO:n hakemuksen käytetyn polttoaineen varaston kapasiteetin korottamiseksi. Laajennuksen yhteydessä varaston rakenteita on muutettu vastaamaan uusia turvallisuusvaatimuksia esimerkiksi lentokonetörmäyksen kestävyyden osalta.
VTT:n FiR 1 -tutkimusreaktorin käyttölupa on voimassa vuoden 2023 loppuun asti. VTT päätti kuitenkin taloudellisista syistä lopettaa reaktorin toiminnan aiemmin ja poistaa sen käytöstä. VTT lopetti tutkimusreaktorin käytön kesäkuussa 2015 ja teki vuoden loppuun mennessä toimenpiteet reaktorin pitämiseksi pysyvässä sammutustilassa. Vuoden 2015 aikana STUK jatkoi reaktorin käyttöturvallisuuden valvontaa vastaavasti kuin aiemminkin. Tämän lisäksi STUK kävi VTT kanssa läpi käytöstäpoistolle ja viranomaisvalvonnalle asetetut vaatimukset. Koska kyseessä on ensimmäinen ydinlaitoksen käytöstäpoistohanke Suomessa, niin vaatimusten ja turvallisuusasioiden käsittely jo ennen lupahakemuksen jättämistä on tärkeää sujuvan viranomaisvalvonnan edesauttamiseksi.
STUK teki VTT:n FiR 1 -tutkimusreaktorille täytäntöönpanopäätökset 14 YVL-ohjeesta. Muiden ohjeiden osalta VTT soveltaa vanhoissa YVL-ohjeissa esitettyjä vaatimuksia soveltuvin osin niin kauan, kun FiR 1 -reaktori on pysyvässä sammutustilassa sekä käytöstä poiston aikana. Täytäntöönpanopäätösten merkittävimmät vaatimukset ja vaikutukset FiR 1 -reaktorille koskivat johtamisjärjestelmän kehittämistä sekä työntekijöiden säteilysuojelun kehittämistä käytöstäpoistoa varten.
STUK viimeisteli ja toimitti TEM:lle lausunnon ja turvallisuusarvion Posivan kapselointi- ja loppusijoituslaitoksen rakentamislupahakemuksesta vuoden 2015 alussa. STUKin johtopäätös oli, että kapselointi- ja loppusijoituslaitos voidaan rakentaa turvallisiksi. Tarkastuksen tuloksena STUK valmisteli myös hyväksyvät päätökset ydinenergia-asetuksen 35 §:ssä edellytetyistä asiakirjoista. Näissä päätöksissä STUK asetti Posivalle useita vaatimuksia liittyen rakentamisvaiheeseen ja käyttölupahakemuksen valmisteluun. STUKin työ keskittyi lausunnon jälkeen kapselointi- ja loppusijoituslaitoksen rakentamisvaiheen valvonnan suunnitteluun ja esitettyjen vaatimusten läpikäyntiin Posivan kanssa. Tällä työllä on pyritty varmistamaan, että Posivan suunnitelmien perusteella tekemä työ on riittävää vaatimusten täyttämiseen.
Posivan saatua valtioneuvostolta rakentamisluvan 12.11.2015 STUKin valvonta on kohdistunut kapselointi- ja loppusijoituslaitoksen rakentamisvaiheen valvontaan. Rakentamisvaiheen valvonta kohdistuu ydinjätelaitoksen ja sen turvallisuusluokiteltujen järjestelmien, rakenteiden ja laitteiden suunnitteluun, valmistukseen, rakentamiseen ja asentamiseen. Vaihe kattaa myös ydinjätelaitoksen käyttöönottovaiheen, jolloin STUK valvoo Posivan toimintaa, tarkastaa koekäytön suunnitelmia ja tuloksia sekä tekee käyttöönottotarkastuksia. Käytännössä vuoden 2015 aikana rakentaminen keskittyi maanalaisen tutkimustilan (Onkalo) osana toteuttavien tilojen laajentamiseen. STUK valvoi rakentamista ja Onkalossa tehtäviä tutkimuksia tarvittavassa laajuudessa.
Posivan tavoitteena on ollut kehittää johtamisjärjestelmää ja toimintaansa yhdenmukaiseksi TVO:n kanssa sekä tehostaa yhteisten resurssien ja osaamisen käyttöä. STUK kohdisti valvontaansa siihen, että toimintojen integroinnissa ja yhteensovittamisessa huomioidaan Posivan ydinlaitosten turvallisuuden takaamiseksi tarvittavat resurssit ja toiminnot. Valvontaa tehdään muun muassa osana rakentamisen tarkastusohjelmaa, jonka STUK käynnisti Posivan saatua rakentamisluvan. Ohjelman tarkastuksilla arvioidaan Posivan johtamisjärjestelmän toimivuutta, menettelyjen riittävyyttä ja asianmukaisuutta suunnittelun, valmistuksen, rakentamisen ja asennustoimien ohjaamiseksi sekä turvallisuusvaatimusten huomioimiseksi eri vaiheissa.
Ydinmateriaalivalvonta toteutettiin Suomessa kansainvälisten sopimusvelvoitteiden mukaisesti. Ydinmateriaalivalvonnalla varmistutaan siitä, että ydinaineet ja muut ydinalan tuotteet pysyvät rauhanomaisessa, lupien ja ilmoitusten mukaisessa käytössä ja että ydinlaitoksia ja alan tekniikkaa käytetään vain rauhanomaisiin tarkoituksiin. STUK ylläpitää kansallista valvontajärjestelmää, jonka tehtävänä on huolehtia ydinaseiden leviämisen estämiseksi tarpeellisesta ydinenergian käytön valvonnasta. STUK käsitteli ydinmateriaaleja koskevat raportit ja ilmoitukset sekä teki yhdessä kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) ja Euroopan komission kanssa ydinmateriaalitarkastuksia. Niiden perusteella voitiin todeta, että ydinenergian käyttö on ilmoitusten mukaista eikä ilmoittamatonta toimintaa ole.
Perustuen ydinenergialain 1.1.2016 voimaan tulleeseen muutokseen STUKin määräyksenantovaltuuksista STUKissa valmisteltiin vuoden 2015 aikana viisi määräystä, joista neljä korvasi aiemmat valtioneuvoston asetukset ydinvoimalaitosten turvallisuudesta, ydinvoimalaitoksen valmiusjärjestelyistä, ydinenergian käytön turvajärjestelyistä ja ydinjätteiden loppusijoituksesta. Uraanin ja toriumin tuottamiseksi harjoitettavaa kaivos- ja malminrikastustoimintaa koskeva määräys on kokonaan uusi. Tiettyjä asetuksissa olleita säännöksiä, joita ei voitu antaa STUKin määräyksissä, siirrettiin ydinenergia-asetuksella annettaviksi.
Kokoelmat
- STUKin omat sarjajulkaisut [2287]