Elintarvike- ja talousvesivälitteiset epidemiat
Laine, Janne; Rimhanen-Finne, Ruska; Räsänen, Sirpa (2017)
Laine, Janne
Rimhanen-Finne, Ruska
Räsänen, Sirpa
2017
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201701161156
Suomen lääkärilehti : 1-2
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201701161156
Suomen lääkärilehti : 1-2
Tiivistelmä
•Elintarvike- ja talousvesivälitteiset epidemiat saattavat aiheuttaa tuhansien ihmisten sairastumisen Suomessa vuosittain.
•Jos tietyllä alueella tiettynä aikana havaitaan tavallista enemmän samankaltaisia tautitapauksia, elintarvike- ja talousvesivälitteisissä epidemioissa yleensä suolistoinfektioita, kyse voi olla epidemiasta.
•Selvitystyö on tärkeää käynnistää heti, kun epäily epidemiasta syntyy. Epidemiaselvityksen tulee olla sujuvaa yhteistyötä eri viranomaisten välillä.
•Epäillystä elintarvike- tai talousvesivälitteisestä epidemiasta tulee ilmoittaa kunnan elintarvikevalvonnasta vastaavalle viranomaiselle.
•Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuille on koottu ohjeita elintarvike- ja talousvesivälitteisten epidemioiden selvittämistä varten.
•Jos tietyllä alueella tiettynä aikana havaitaan tavallista enemmän samankaltaisia tautitapauksia, elintarvike- ja talousvesivälitteisissä epidemioissa yleensä suolistoinfektioita, kyse voi olla epidemiasta.
•Selvitystyö on tärkeää käynnistää heti, kun epäily epidemiasta syntyy. Epidemiaselvityksen tulee olla sujuvaa yhteistyötä eri viranomaisten välillä.
•Epäillystä elintarvike- tai talousvesivälitteisestä epidemiasta tulee ilmoittaa kunnan elintarvikevalvonnasta vastaavalle viranomaiselle.
•Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuille on koottu ohjeita elintarvike- ja talousvesivälitteisten epidemioiden selvittämistä varten.
Kokoelmat
- Artikkelit [16242]