Työaikojen kehittäminen matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluissa – tutkimus- ja kehittämishankkeen loppuraportti
Ropponen, Annina; Hakola, Tarja; Puttonen, Sampsa (2017)
Ropponen, Annina
Hakola, Tarja
Puttonen, Sampsa
Työterveyslaitos
2017
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-261-745-3
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-261-745-3
Tiivistelmä
Suomessa työelämässä olevista vuorotyötä tekee lähes joka neljäs. Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluissa työtä luonnehtivat vuorotyö, naisvaltaisuus, sesonkivaihtelut, työn fyysinen kuormittavuus ja osa- tai määräaikainen työ. Työaikajärjestelyillä voidaan vaikuttaa työhyvinvointiin, terveyteen ja alan vetovoimaisuuteen. Tässä Työsuojelurahaston rahoittamassa tutkimus- ja kehittämishankkeessa selvitimme Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry ja Palvelualojen ammattiliitto (PAM) aloitteesta työaikoja, työaikajärjestelmiä ja työaikojen kuormittavuutta. Erityisesti tutkimme palautumiseen vaikuttavia työaikatekijöitä kuten työvuorojen rytmitystä sekä yöntekijöiden omia mahdollisuuksia vaikuttaa työaikoihin.
Kokoelmat
- Kirjat [500]