Hyppää sisältöön
Näytä viite 
  •   Julkari etusivu
  • Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea
  • Kirjat
  • Näytä viite
  •   Julkari etusivu
  • Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea
  • Kirjat
  • Näytä viite
Julkarin haku- ja käyttöohje
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomeksi
  • På svenska
  • In English
  • Kirjaudu
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Atetsolitsumabin, etoposidin ja karboplatiinin yhdistelmähoito levinneen pienisoluisen keuhkosyövän ensilinjan hoidossa : Uusien sairaalalääkkeiden arviointi

Härkönen, Ulla; Kotajärvi, Jarno; Oravilahti, Tuomas (2021)

 
Tweet Refworks
 
Avaa tiedosto
KAI 3 2021 Atetsolitsumabin etoposidin ja karboplatiinin yhdistelmähoito levinneen pienisoluisen keuhkosyövän ensilinjan hoidossa.pdf (1.885Mt)
Lataukset: 

URI
https://www.fimea.fi/documents/160140/0/KAI+3+2021+Atetsolitsumabin%2c+etoposidin+ja+karboplatiinin+yhdistelm%C3%A4hoito+levinneen+pienisoluisen+keuhkosy%C3%B6v%C3%A4n+ensilinjan+hoidossa.pdf

Härkönen, Ulla
Kotajärvi, Jarno
Oravilahti, Tuomas
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea
2021
Näytä kaikki kuvailutiedot

Fimea kehittää, arvioi ja informoi : 3/2021
Tiivistelmä
Atetsolitsumabi on PD-L1-vasta-aine, joka lisää immuunijärjestelmän kykyä hyökätä syöpäsoluja vastaan ja hidastaa sairauden etenemistä. Tässä arvioinnissa selvitettiin atetsolitsumabin hoidollisia ja taloudellisia vaikutuksia yhdessä etoposidin ja platinayhdisteen (karboplatiinin) kanssa (A + EK -hoito) levinneen pienisoluisen keuhkosyövän ensilinjan hoidossa. Tutkimusnäyttö tästä atetsolitsumabi yhdistelmähoidon käyttöaiheesta perustuu pääasiassa kaksoissokkoutettuun faasin III IMpower133-tutkimukseen, jossa vertailuhoitona oli lumeen, etoposidin ja karboplatiinin yhdistelmä (L + EK).

Kokonaiselossaoloajan (OS) mediaani oli A + EK -ryhmässä 2,0 kuukautta pidempi kuin L + EK -ryhmässä (12,3 kuukautta vs. 10,3 kuukautta, hasardisuhde 0,70; 95 %:n luottamusväli 0,54−0,91). Mediaaniaika ennen taudin etenemistä tai kuolemaa (PFS) oli A + EK -ryhmässä 0,9 kuukautta pidempi kuin L + EK -ryhmässä (5,2 kk vs. 4,3 kk, HR 0,77; 95 %:n LV 0,63−0,95). Ryhmien väliset erot näyttävät muodostuvan atetsolitsumabiylläpitohoidon aikana. Atetsolitsumabi saattaa siis tuoda lisähyötyä erityisesti sellaisille potilaille, jotka etenevät ylläpitovaiheeseen.

Epäsuorassa vertailussa ei todettu eroja OS- ja PFS-tuloksissa A + EK -hoidon ja D + EP -hoidon välillä (durvalumabi + etoposidi + platinayhdiste). Hoitovasteen saavuttamisessa tai terveyteen liittyvässä elämänlaadussa ei ollut eroja ryhmien välillä. A + EK -hoidon turvallisuusprofiilissa ei noussut esiin uusia huolenaiheita, joita ei olisi tunnistettu jo atetsolitsumabin aiempien käyttöaiheiden yhteydessä. Kuitenkin immuunivälitteisiä haittatapahtumia ja hoidon lopettamiseen johtaneita haittatapahtumia ilmeni A + EK ryhmässä enemmän kuin L + EK -ryhmässä.

Suomen Syöpärekisterin mukaan, elossaoloajanmediaani oli 4,5 kuukautta potilailla, joilla diagnosoitiin pienisoluinen keuhkosyöpä vuosina 2014−2018. IMpower133-tutkimuksessa OS-mediaani oli huomattavasti pidempi kummassakin ryhmässä: A + EK -ryhmän potilailla 12,3 kuukautta ja L + EK -ryhmän potilailla 10,3 kuukautta. Todennäköisesti suomalaisessa potilasjoukossa ei ole mahdollista saavuttaa A + EK -hoidolla samaa suuruusluokkaa olevaa elossaolohyötyä kuin IMpower133-tutkimuksessa, koska tutkimuksen potilaat olivat nuoria ja hyväkuntoisia (ECOG 0−1) verrattuna suomalaisiin keuhkosyöpäpotilaisiin.

A + EK -hoidon potilaskohtaiset lääke- ja annostelukustannukset ovat noin 56 000 euroa, mikäli hoidon kesto on 29 viikkoa. Lisäkustannus pelkkään etoposidi-platinahoitoon (EP) verrattuna on noin 50 000 euroa. Durvalumabia sisältävään D + EP -hoitoon verrattuna potilaskohtaiset A + EK -hoidon kustannukset ovat 28 000 euroa pienemmät, tukkuhinnoin laskettuna. Fimean arvion mukaan, ensilinjan PD-L1-estäjähoitoon soveltuvia levinnyttä pienisoluista keuhkosyöpää sairastavia potilaita on Suomessa vuosittain 114−145. Jos A + EK -hoitoa käytettäisiin kaikille näille potilaille, budjettivaikutus EP-hoitoon verrattuna olisi 5,7−7,2 miljoona euroa vuosittain. Atetsolitsumabin myyntiluvan haltija on ilmaissut kiinnostuksensa neuvotella hallitun käyttöönoton sopimuksesta.
Kokoelmat
  • Kirjat [121]
tietopalvelu@thl.fiSaavutettavuusseloste
 

 

Selaa kokoelmaa

JulkaisuajatTekijätNimekkeetAsiasanatSivukartta

Aineistojen tallentajille

Kirjaudu sisäänRekisteröidy tallentajaksi
tietopalvelu@thl.fiSaavutettavuusseloste