Hyppää sisältöön
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
  • Kirjat
  • Näytä viite
  •   Etusivu
  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
  • Kirjat
  • Näytä viite
Julkarin haku- ja käyttöohje
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomeksi
  • På svenska
  • In English
  • Kirjaudu
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Ohjeistus elintarvikkeiden koostumustiedon näytteenottoon ja analysointiin : Fineli -päivitystyö


Refworks
 
Avaa tiedosto
TYO2020_007web18052020.pdf (6.097Mt)
Lataukset: 


THL
2020
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-343-466-0
Työpaperi : 2020_007
Tiivistelmä
Elintarvikkeiden koostumustietokanta Fineliin on kerätty vuosien mittaan eri otannalla ja analyysi-menetelmillä elintarvikkeiden koostumustietoa ja ravintotekijöiden analyysituloksia. Tämän ohjeen tarkoituksena on kuvata ihanteellinen elintarvikkeiden näytteenotto, näytteiden käsittely sekä analyysimenetelmissä huomioitavat seikat, jotta saadaan Finelin kannalta paras mahdollinen lopputulos. Käytännön työssä joudutaan käyttämään myös muihin tarkoituksiin analysoituja tuloksia. Tämän vuoksi on tärkeää, että näytteet, näytteenotto- ja -käsittely dokumentoidaan huolellisesti (Ks. kappale Kirjaaminen). Dokumentaation perusteella Fineli-työryhmä voi arvioida analyysitiedon soveltumista koostumustietokantaan. Näytteiden riittävä kuvaaminen on myös erittäin tärkeätä, jotta analyysitiedot pystytään kohdistamaan tietokannassa oikealle elintarvikkeelle. Ohjeistuksen tarkoituksena on tehostaa mahdollisimman luotettavan tiedon tuotantoa tietokantaan, jotta Finelin tietoja voidaan hyödyntää tutkimuksessa, tuotekehittelyssä, ravitsemusneuvonnassa, ruokalistojen suunnittelussa sekä pakkausmerkintöjen laatimisessa. Finelin ravintoarvojen analysoiminen on usein projektiluontoista. Tämä näytteenoton ohjeistus on tarpeen, jotta Fineliä käyttävät osapuolet voisivat paremmin osallistua tietokannan päivittämistyöhön. Tämän ohjeen tavoitteena on kuvailla näytteenoton valmistelussa huomioon otettavat asiat sekä ohjata elintarvikenäytteiden ostamista, käsittelyä, merkitsemistä, kuljettamista, rekisteröintiä ja laboratoriosäilytystä kansallisella tasolla. Lisäksi tavoitteena on kuvata ravintoaineiden yleisimmät analyysimenetelmät ja nostaa esiin huomioitavia asioista eri ravintoaineita analysoitaessa.
Kokoelmat
  • Kirjat [3678]
tietopalvelu@thl.fiSaavutettavuusseloste
 

 

Selaa kokoelmaa

JulkaisuajatTekijätNimekkeetAsiasanatSivukartta

Aineistojen tallentajille

Kirjaudu sisäänRekisteröidy tallentajaksi
tietopalvelu@thl.fiSaavutettavuusseloste