Maten ger välbefinnande och gemenskap : kostrekommendation till yrkesläroanstalter och gymnasier
Statens näringsdelegation (VRN)
2019
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2020111189975
Guider och handböcker = Oppaat ja käsikirjat : 2019:5b
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2020111189975
Guider och handböcker = Oppaat ja käsikirjat : 2019:5b
Tiivistelmä
Maten ger välbefinnnande och gemenskap är i sitt slag den första kostrekommendationen som Statens näringsdelegation (VRN), Utbildningsstyrelsen (OPH) och Institutet för hälsa och välfärd (THL) tillsammans publicerat för yrkesläroanstalter och gymnasier. I publikationen ingår författningar och kostrekommendationer som gäller ordnandet av måltidsservice till studerande. I publikationen har också sammanförts en hel del idéer för utformning av produkter och tjänster, samarbetet, kommunikationen och för uppföljning och utvärdering av verksamheten.
Främjandet av jämlikheten i fråga om en hållbar livsstil, delaktigheten, likvärdigheten och hälsan utgör genomgående principer i kostrekommendationen. Regelbundna måltider och gemensamma måltidsstunder i trivsamma lokaler ger studierna och arbetet sin rytm och främjar studie- och arbetsförmågan och hela studiegemenskapens välbefinnande. Då kostservice arrangeras beaktas utöver att läckra måltider som uppfyller näringsbehoven och främjar hälsan serveras också att målen att främja en hållbar utveckling och tygla klimatförändringen uppnås. Sociala måltidsstunder i läroanstalterna är en central delfaktor i en god och hållbar vardag.
Rekommendationen är riktad till dem som arrangerar utbildning och verksamhet som stöder den, läroanstalter, lärare, elevvården, dem som svarar för måltidsservicen och de studerande och dessas vårdnadshavare. Den kan i tillämpliga delar utnyttjas som studiematerial bland annat i undervisningen i hälsokunskap och huslig ekonomi i gymnasiet, i välfärdsplanerna inom yrkesutbildningen och i yrkesstudier och fortbildningsstudier inom restaurang- och cateringsektorn och social- och hälsovårdssektorn.
Främjandet av jämlikheten i fråga om en hållbar livsstil, delaktigheten, likvärdigheten och hälsan utgör genomgående principer i kostrekommendationen. Regelbundna måltider och gemensamma måltidsstunder i trivsamma lokaler ger studierna och arbetet sin rytm och främjar studie- och arbetsförmågan och hela studiegemenskapens välbefinnande. Då kostservice arrangeras beaktas utöver att läckra måltider som uppfyller näringsbehoven och främjar hälsan serveras också att målen att främja en hållbar utveckling och tygla klimatförändringen uppnås. Sociala måltidsstunder i läroanstalterna är en central delfaktor i en god och hållbar vardag.
Rekommendationen är riktad till dem som arrangerar utbildning och verksamhet som stöder den, läroanstalter, lärare, elevvården, dem som svarar för måltidsservicen och de studerande och dessas vårdnadshavare. Den kan i tillämpliga delar utnyttjas som studiematerial bland annat i undervisningen i hälsokunskap och huslig ekonomi i gymnasiet, i välfärdsplanerna inom yrkesutbildningen och i yrkesstudier och fortbildningsstudier inom restaurang- och cateringsektorn och social- och hälsovårdssektorn.
Kokoelmat
- Kirjat [4326]